Oefenrondje familiedag Goedhart

56 km

20 °C

Gisteren hebben we de route gereden zoals we deze op de Goedhart familiedag gaan rijden. Voordat we dat hebben gedaan hebben we eerst nog even de berg van Hoch-Elten beklommen.

Soms denk ik dat ik in een eerder leven een hond was. Zoals een hond, niet te stoppen, achter een stok aanholt, kan ik de verleiding niet weerstaan om achter fietsers aan te rijden zodra ze mij inhalen. Ik kan het niet laten, het overkomt me, zoals het me ook overkwam tijdens de beklimming van Hoch-Elten. Drie wielrenners haalden me in. Eén is acceptabel, twee is vragen om problemen en drie is …. en-garde! En zo geschiedde. Het verzet ging een tandje omhoog. Het moest en het zou, buigen of barsten, één voor één vrat ik ze op. Met de tong op mijn schoenen en een hart dat in mijn borstkast bonste alsof Pinkpop alvast begonnen was, kwam ik boven. Wat wil ik mezelf toch bewijzen? Koest jochie van 50, af in je mand!

Op weg naar de startplek in ‘s-Heerenberg kwamen we langs wijngaarde ’t Bergherbos een van de twee wijngaarden van Wijngoed Montferland. De wijngaard ligt op een heuvel, gericht op het zuiden, en de bodem is schraal. Zand en kiezel en een grondwaterstand van meer dan 8 meter maken het voor de druif een stuk lastiger om de juiste voeding te vinden. ’t Bergerbos levert rode, witte en rose wijnen op, maar ook grappe en diverse likeuren.

We zijn hier wel eerder geweest, maar nu lag deze wijngaard er op z’n Frans bij. De zon en 20140518_105525[1]de temperatuur deden je in Zuid Europa wanen.

Huis Bergh had in het verre verleden een prachtige kasteeltuin ‘De Plantage’. Deze is inmiddels wat overwoekerd, maar de rhododendrons en de machtige bomen in het gelid laten aan verbeelding niets te wensen over. Via de kasteeltuin zijn we naar Huis Bergh gefietst.

Van ‘s-Heerenbergh, naar Zeddam en vervolgens naar camping De Blonde Hoeve in Braamt. Via zandpad ‘Onderlangs’ terug naar Zeddam. Volgens mij is dit zandpad te hobbelig voor Rosa (8 maanden) in haar fietsaanhangertje. Dit gedeelte van de route moeten we verleggen. Via Stokkum terug naar ‘s-Heerenberg. In totaal bedraagt de route  zo’n 25 kilometer en tig mogelijkheden om koffie/thee te drinken.

Op de heenweg reden we Duitsland binnen via Babberich. Tot voor een paar jaar geleden stond precies op de grens restaurant De Oude Grens. Een aantal jaar geleden is dit 20140518_123936[1]restaurant failliet gegaan, maar sinds drie weken heeft restaurant De Stempel haar intrek in dit pand genomen. Om 13.00 uur zaten Jet en ik achter een groot, koud weizenbier. De laatste 10 kilometers naar huis gingen probleemloos met 32 km/h.