Dag 2 Elmpt – Clermont

101 km

24 °C

12 juli 2013

Mooiste of leukste moment van de dag
Jet: Het landschap trekt aan je voorbij. Voor je het weet, ben je van het vlakke land in eens in de heuvels terecht gekomen. We reden Aken uit via een mooie buitenwijk, zo het bospad op, de heuvel op. Ons eerste klimmetje. Toen we boven op de heuvelrug uit het bos kwamen lagen de Ardennen ineens aan onze voeten. Prachtige vergezichten, heel erg mooi.
Martin: Aankomst in het hotel Les Charmes Chambertin.
Muziek van de dag: 

2013 zomervakantie 046

Om 7.45 uur lieten we deze noodlijdende zielige plek op de wereld (de camping in Elmpt) graag achter ons. De avond er voor hadden we een klein rondje om het dorp gefietst en ontdekt dat hier een heerlijke Konditorei is gevestigd. Onze eerste focus van 2013 zomervakantie 033deze dag was hier op gericht. Heerlijke broodjes verorberend en koffie slurpend waren we de camping gauw vergeten. We hebben een fantastische dag voor de boeg die geweldig is begonnen.

Het eerste stuk van de route was een mooi rustig landschap, een beetje heuvelig met korenvelden.
Vandaag hebben we vaak de weg gevraagd. We lijken patent te hebben om de weg te vragen aan mensen die zelf een beetje van het padje af zijn geraakt. “Zijn dit de mensen die doordeweeks overdag over straat lopen?”, vroegen wij ons af. “En iedereen met een beetje verstand moet werken of kiezen we gewoon de verkeerde mensen uit?”
Op één van de landweggetjes langs de velden zagen we twee oudere mannen mit einer Deutche Schäferhund. Sie haben uns gründlich den Weg gezeigt. Dat was fijn. Even een praatje maken. Nadat Martin had medegedeeld dat hij werkelijk alles, maar dan ook alles bij zich had, zelfs zijn vrouw, reageerde één van de twee: “Ah Ihren Frau für das Kochen, nèh!” Aber natürlich… Die Gedanken der  Männer!

Na Aken hadden we een steile klim. Foei foei, ik ben afgestapt. Maar ook lopend is het een flinke kuitenbijter én hartversterkend. Bovenaan deze bult zat een oud mannetje op de bank, vooral Frans sprekend. Martin en ik deden ons best om een paar woorden terug te zeggen: m’n eerste oefening in het Frans. Maar dit oude mannetje, heel sympathiek, deed ook geweldig zijn best om ook een paar woorden in het Nederlands te spreken. We bespraken met onze passant de logeermogelijkheden in de buurt. En wij kwamen al gauw tot de conclusie dat we in het eerst beste dorp wat moesten zoeken: in Clermont.

2013 zomervakantie 041Clermont is een lieflijk dorpje in de noordelijke Ardennen met een prachtige oude stadspoort. Het hotel was zo mogelijk nog fraaier. Zo bezweet en moe gefietst is zo’n hotel net een oase.
Oei, wel très chique, misschien wel een beetje te…

Wij ’s avonds aan het diner in onze vakantiekloffie entre les gens magnifiques et riches. Hun auto’s? Een Bentley of een Porsche en wij met onze fietsen… Ken je dat gevoel van underdressed zijn? Wij nu wel.
Al met al culinair verwend en heerlijk geslapen, goede voorwaarden om de volgend dag de heuvels van de Ardennen te beklimmen.

Wat hebben we geleerd

  • Opladers mee
  • gedetailleerde kaart bij ons steken
  • altijd overhemd en stropdas mee
  • grote steden zijn niet leuk
  • Duitsland heeft vreemde fietspaden
  • Trek niets uit, wat je kunt vergeten (fietshandschoenen ergens laten liggen)