Dag 3 Clermont – Stoumont

50 km

24 °C

13 juli 2013

Mooiste/leukste van de dag
Jet: de routebeschrijving in de boekjes van Sweerman zijn duidelijk en de aanwijzingen opvolgen gaat heel goed. Zelfs zonder leesbril lukt het me om het te lezen.
Camping chalêt week-end: we kregen een geweldige gastvrije ontvangst, de voorzieningen zijn helemaal top en we hadden een mooi stekkie aan het water.
Martin: Limbourg, ville historique en camping Chalêt week-end.
Muziek van de dag: 

We zijn gestart met een stevig en gezond ontbijt in het hotel: Belgisch brood en kazen, allemaal streekproducten, echt lekker. Dat we de Franse taal niet helemaal machtig zijn en de gewoontes van een Belgisch hotel ontbijt niet gelijk door hadden, bleek al gauw. “Oefs moulleux, durée 5 minutes” stond op het bordje bij de eieren en Martin had al een rauw ei op zijn bord liggen voordat hij het in de gaten had. Betaald, de alleraardigste gastheer gedag gezegd en ondanks dat het wat mistig en kil weer was, beloofde de hoteleigenaar ons dat het goed weer zou worden. Voordat ik het hoofdstuk ‘hotel’ afsluit, wil ik toch even kwijt dat hotel en restaurant Les Charmes Chambertin echt de moeite waard is.

Ondanks dat het fris was, werden we goed warm tijdens de verschillende beklimmingen. De klim naar Limbourg, ville historique en de klim naar Stoumont vroegen veel van ons uithoudingsvermogen. De eerste klim was echt steil en aan de tweede klim naar Stoumont kwam geen eind (7km). In beide gevallen minderde onze vaart flink maar we zijn niet afgestapt. Proeve doorstaan! Niet dat we het gemakkelijk gaan krijgen, maar het feit dat we dit hebben gered, geeft vertrouwen voor de rest van onze reis.

Als je in Nederland fietst, heb je na ieder weiland of bocht al weer een kerktoren in het zicht. Een kenmerk van ons volle landje, wat ook wel zo z’n charme heeft. Vandaag overviel me dat ik na en bocht geen dorp zag, en na de volgende heuvel nog niet en toen weer een stuk bos. We zaten in de middle of nowhere en met mijn Nederlandse gevoel voor afstanden en2013 zomervakantie 079 - kopie - kopie dagelijkse beleving van verstedelijkt gebied, begon ik me toch een beetje unheimnisch te voelen. Als je dan op een bordje leest dat Stoumont nog maar 5 km is, is dat toch een opluchting.
In Stoumont gingen we op zoek naar de bakker. Aha, een toeristenbureau. Even vragen. Tja dat hadden we gedacht: gesloten. Even de bult op gefietst, richting kerk, maar we merkten al gauw dat daar geen bakker was. Toen weer naar beneden en ik zag dat een mevrouw op het toeristenbureau afstapte. Zou zij de medewerkster zijn? Ik bleef even wachten, maar ook zij merkte dat het bureautje gesloten was. Deze mevrouw zag mij staan en vroeg me of ik iets zocht. “Jazeker, ik zoek de bakker”. Even verderop aan de linkerkant. Ik heb haar vriendelijk bedankt en stond al heel gauw bij de bakker tussen allerlei heerlijkheden. We hebben de afdaling afgemaakt en hebben langs de weg heerlijk gegeten. Wat doen we? Was de volgende vraag. Er zijn twee campings in de buurt en we hebben in twee-en-halve dag veel gefietst. We besloten om de eerste de beste camping eens te bekijken.
De eerste camping was Camping Chalêt week-end, we stopten daar en dezelfde mevrouw 2013 zomervakantie 063sprak ons weer aan. “Wat zoekt u nu?”, vroeg zij. “We zijn op zoek naar een camping. Maar wel eentje waar we wat kunnen eten.” Waarop zij zei: “Wat wil je eten dan? Friet, hamburger, kroket, cordon bleu…” Voilà, zij, Annemarie heet zij, bleek later, is eigenaar/beheerder van deze camping. Verderop is nog een camping, maar dit zag er zo goed uit dat we gelijk zijn gebleven.
Alles was goed hier: mooie locatie, goede voorzieningen en duidelijk ingesteld op rare kostgangers zoals wij zijn. De zon brak door, precies goed, want door de afdalingen hadden we het vandaag ook een paar keer koud gehad.

Op deze camping stonden vooral Belgen en Nederlanders. Bijna iedereen heeft hier een fiets bij zich. Een Belgische meneer sprak ons aan, natuurlijk even gekletst over onze fietsen en onze reis. Hij was gisteren aangekomen met zijn racefiets vanuit Antwerpen. Zo’n 173 km. Hij was geen opschepper, maar duidelijk wel getraind. Enig zelfspot was hem niet vreemd. Nadat wij 2013 zomervakantie 066 - kopie - kopieonze verwondering hadden uitgesproken over deze afstand reageerde hij met de woorden “iedere gek z’n gebrek”. Deze Belgische meneer was al gauw tevreden als hij zijn pintje maar kon pakken. Heerlijk die Belgisch meneren…

In de gezellige kantine werd Tour de France gekeken. Er zat ook een meneer te werken achter zijn MacBook. Ik heb hem gevraagd of hij een charger bij zich had zodat we onze i-pad konden opladen. Onze solarchargers hadden het begeven en de gewone oplader hadden we niet bij ons. Niet bepaald handig van ons, maar met vragen kom je ook een eind. Aardige man, voor nu heeft hij ons uit de brand geholpen.

Vandaag voor het eerst andere lange afstand fietsers gezien. Zij logeerden op dezelfde camping. Zouden zij dezelfde route fietsen als wij?

Een paar lekkere biertjes gedronken, een heerlijk bord friet met een cordon bleu weggewerkt en daarna onder de wol. Een koude nacht in, bleek later. Voor nu is dit beter dan dat chique gedoe van gisteren.