Dag 34 Rabanal – La Portela

71 km

30+ °C

Zaterdag 26 juli 2014
Hartstikke vroeg opgestaan. Weg van die camping die meer weg had van een autosloperij. Zelden hebben wij ons zo vies gevoeld. We namen ons dan ook voor om vandaag een hotel te boeken met ligbad, waarin we probleemloos een paar baantjes konden zwemen en waar we onze kleren konden wassen.

Na acht kilometer fietsen hebben we Cruz de Ferro bereikt. Een berg van 1503 meter waarop een ijzeren kruis staat, vandaar de naam Cruz de Ferro.image
Deze berg kent een lange traditie in de Camino. Mensen nemen iets van huis mee, doorgaans een steen en laten deze achter aan de voet van het kruis. Door de eeuwen heen is dit waarachtig een berg van stenen en steentjes geworden. Door het werpen van een steen legden de pelgrims een deel van hun ‘last’ af. Nu wordt het ook gebruikt om mensen te ge(her)denken. Jet heeft een steen uit de tuin van haar moeder, die onlangs is overleden, meegenomen. Daarop heeft zij alle namen geschreven van mensen die haar dierbaar zijn en na staan. Met het einde van deze reis in zicht, symboliseert het leggen van deze steen een afronding van een bewogen periode.
Het was heel bijzonder om op deze plek te zijn. Het was vroeg en koud. De zon was maar net op en bescheen het ijzeren kruis in een soort van oranje licht. Twee jongens, niet ouder dan 25 zongen Gregoriaanse gezangen. Ondanks het tijdstip hadden zich toch al zo’n 50 pelgrims bij het kruis verzameld. Iedereen luisterde muisstil naar het gezang. Ik ben niet religieus, maar dit was heilig.
Overal lagen steentjes, foto’s, kaartjes met namen en ontroerende teksten. We waren beide diep onder de indruk van deze ervaring.
Door het leggen van de steen heeft Jet iets veranderd. Een kleine verandering wellicht, maar evenzogoed een verandering. Tot op heden lag die steen er niet en nu wel. Bram Vermeulen heeft dit thema ooit bezongen in zijn nummer ‘ik heb een steen verlegd’. Ook Douwe Bob heeft een prachtig nummer geschreven over een steen. Sla de eerste 40 seconden maar over.


We zijn door het tot voor kort verlaten bergdorpje Foncebadón gereden, terwijl in de 10e eeuw hier zelfs nog een kerkelijk Concilie (kerkvergadering) plaatsvond. Zo hard kan verval gaan. Nu hebben een aantal vrijwilligers weer leven in dit dorp gebracht. Overigens al de dorpen aan de Camino leven van de wandelaars en fietsers. Zonder deze voorbijgangers zouden deze dorpen niet meer bestaan.
Na een afdaling van 15 km kwamen we in Ponferrada aan, waar we de geweldige burcht hebben bekeken. In Villafranca del Bierzo een heerlijke koffie gedronken.image
We hebben inderdaad een hotel genomen in La Portela. Volgens mij bestaat het dorp alleen maar uit dit hotel. Het werd heet en we hadden inmiddels al ruim 70 km gereden. We werden welkom geheten door een receptioniste. Ik keek even om me heen of ik haar bezem zag. Wat een ongelooflijke heks (niet haar uiterlijk, maar haar gedrag)!
Morgen pakken we de Cebreiro. Een pas van 1300 meter, maar met venijnige stukken.
Dan rijden we Galicië binnen. Vanaf dat punt stromen de rivieren richting oceaan en krijgen we te maken met een ander landschap en een ander klimaat.
Nog 190 km en de klus is geklaard.