Dag 4 Stoumont – Bastogne

73 km

25 °C

14 juli 2013

Mooiste/ leukste van de dag
Jet: “Ik wist niet dat de Ardennen zo mooi konden zijn.”
Martin: “De ene bult is nog mooier dan de andere afdaling.”
“20 bulten in de Ardennen is ook een Mont Ventoux.”
Muziek van de dag:

2013 zomervakantie 072Mens, wat kan het koud zijn in de Ardennen midden in de zomer. Vooral ’s nachts. Vanochtend was de tent zeiknat van binnen. Na het opruimen van de tent waste ik mijn handen onder het kraantje op het kampeerveld. Zo vreemd, daar kwam lauwwarm water uit! Dat was allerminst waar en zie hier de relativiteitstheorie van Einstein in de praktijk: mijn handen waren zo koud, dat het koude water uit de kraan warm aanvoelde.
De eerste 20 km waren behoorlijk vlak. We reden door een bosrijk gebied met soms een huisje en verder geen bebouwing. De eerste de beste plaats was Lierneux. Goed voor een kop koffie met een lekker broodje.
Daarna aan één stuk beklimmingen en afdalingen. Super, super mooi.
Op enig moment werden wij ingehaald door een stel op een volbepakte racefiets en zij reden ons net zo gemakkelijk voorbij. Hij riep nog naar ons: “Volgen jullie ook die akelige boekjes van Sweerman?”
Bij camping Moulin de Bistain hebben we geluncht en daar kwam het snelle stel weer aan. 2013 zomervakantie 084Aha, toen kwam de aap uit de mouw: hun geheim was een zelf ingebouwde trapondersteuning. Hij had er duidelijk lol in dat we dat niet door hadden.
Bij deze camping waren jonge mensen aan het klimmen en abseilen. Leuk vermaak tijdens onze lunch, maar we sprongen weer gauw op de fiets om onze uitdaging verder aan te gaan.
Ongeveer 12 km voor Bastogne kwamen we op een fietspad terecht, kaarsrecht en helemaal vlak. Links en rechts was allerlei begroeiing zodat je niet 2013 zomervakantie 086 - kopie - kopievan je af kon kijken. Als je tegen me gezegd zou hebben dat ik ergens in de Flevopolder fietste, had ik het ook geloofd. Een rare gewaarwording na al die oude dorpjes, landweggetjes, bochten, beklimmingen en afdalingen.
In Bastogne heb ik de weg gevraagd naar de camping. Eerst aan een Frans sprekende Belgische mevrouw, maar al gauw bemoeide zich een Nederlandssprekende excentrieke dame zich er tegen aan. De twee dames stonden bijna ruzie te maken over de afstand tot de camping. Ik stond er bij en keek er naar… Gelukkig waren zij het eens over de richting. Dus namen wij de weg die zij zeiden en het was nog alleen recht uit.
Bij de camping zijn een heleboel supermarkten in de buurt. Dat is lekker makkelijk voor 2013 zomervakantie 193 - kopiemorgenochtend.
Onze buren waren ook op de fiets. Bé en Marianne, een stel van 60+, zij rijden door tot Santiago.
Later kwam er nog een stel aangefietst. Hé, zij stonden ook op de camping in Stoumont. Geinig is dat. Ook zij fietsten dezelfde route als wij: Langs Oude Wegen. Tot aan Troyes (onze eindbestemming van dit jaar) zouden wij ze nog vaker tegen komen.

2013 zomervakantie 093 - kopie - kopie