Dag 7 Varennes-en-Argonne – Châlons-en-Champagne

76 km

32 °C

17 juli 2013

Wat ik even niet mag vergeten:

Merk tent is Robens
Stoeltjes zijn van Helinox
Sietsebunk.waarbenjij.nu

Het mooiste/leukste van de dag:
Jet: Basilique Notre-Dame de l’Épine
Martin: wind mee! En een ijsje eten in de stad.
Muziek van de dag: 

Het oudere stel dat wij in Bastogne op de camping zijn tegen gekomen heten Be(rend) en Marianne. (Zij rijden door naar Santiago.) Inmiddels zijn wij hen tegen gekomen op de camping in Montmédy, in Varennes-en-Argonne en nu weer in Châlons-en-Champagne. Na vandaag zullen wij hen niet meer tegen komen. Morgen hebben wij een andere camping dan zij en zij slaan de camping in Troyes over. Even hen nog op de foto zetten.

2013 zomervakantie 140Gisteren heb ik een tijdje met Sietse Bunk gesproken. Hij was alleen op de fiets. Hij was al naar Santiago de Compostela geweest en hij fietste nu terug.Tjonge, wat een prestatie. Sinds 5 mei was hij van huis. Op 1 augustus moet hij weer werken. Dat zal wennen zijn.

Vanochtend waren we vroeg wakker. Ongeveer om 7.00 uur waren we al klaar met inpakken. Het zou warm worden deze dag, dus vroeg vertrekken is helemaal niet erg. Bovendien vinden we allebei de vroege ochtend heerlijk. Het is overal nog rustig en de temperatuur is nog fris.
Bij de bakker in Varennes heb ik brood gehaald en gevraagd of zij ook koffie hebben. Buiten op het ieniemienie terras staat een gezellig setje van een tafeltje met twee stoeltjes. Dus wij 2013 zomervakantie 139 - kopiehadden hoop. Het antwoord was “non”, waarop ik zei: ” C’est dommage.” Ach toen zei zij dat het toch goed was. “Eén koffie?”, vroeg ze. Yes, dacht ik toch koffie en wat zijn die Fransen toch aardig. “Deux cafés, s’il vous plaît, madame.” Très gentil! Cafė avec un pain de raisins. Tjonge dat smaakte. En we konden er weer tegenaan.
Na een klim volgde een hele lange afdaling door het bos. Net als gisteren fietsten we vandaag langs de frontlinie van WO I. Tijd is een bijzondere, maar o zo prettige dimensie. Vandaag hebben we meer afgedaald dan geklommen. De heuvels hebben we in die zin achter ons gelaten. De route van vandaag was wat heuvelig, maar 2013 zomervakantie 129 - kopie - kopie‘niets’ in vergelijking met wat we de afgelopen dagen hebben gehad. Bovendien hadden we de wind in de rug. Dat scheelt al gauw 5 km/uur. Al met al hebben we het traject vandaag razendsnel afgelegd.
Vandaag zijn we door uitgestrekte graanvelden gereden. Op weg naar Zuid-Frankrijk zijn we met de auto in het verleden hier ook al een paar keer door heen gereden. Met de fiets is het zó anders. Wat voel je je klein temidden van de uitgestrekte velden. Ook de enorm grote graansilo’s waren imposant. “Staring, eat your heart out”. Ach, Staring ( onze 2013 zomervakantie 217dorpsmengvoeder en andere aanverwante spullen) is ook mooi.
In het plaatsje Hans zagen we een mooie kerk met mooie Franse huizen. Dit hebben we niet op de foto gezet, omdat er twee lelijke auto’s voor stonden.
In L’Épine verscheen ineens de Basilique Notre-Dame de l’Épine in ons vizier. Wat een ding zeg, prachtig. Hier hebben we even de tijd genomen om foto’s te maken.
2013 zomervakantie 189 - kopieHet was nog ongeveer 10 kilometer fietsen naar Châlons-en-Champagne. Dwars door de stad gefietst, zijn we bij de camping aangekomen. Gedoucht, dutje gedaan op het gras en daarna weer op de fiets gesprongen om nog iets van de stad te zien. Leuk centrum en ook hier staat een grote kerk. Even bekeken. Vandaag hebben we voor het eerst kerken bekeken/bezocht.
Gauw wat boodschappen gehaald en lekker drinken en eten op de camping. Een kopje koffie gedronken en weer vroeg onder de wol. (Nou ja, in onze hyper moderne lichtgewicht slaapzakken gedoken.)