Route Benjaminse/Via Claudia Augusta

Was in 2014 Santiago de Compostela aan de beurt, in 2017 fietsen we een rondje om het Gardameer. Dat wil zeggen, we fietsen van Maastricht naar het zuidelijkste puntje van het Gardameer (Sirmione) en dan weer naar het noorden richting Duitsland.

We rijden via beschreven fietsroutes. In Maastricht pakken we de Benjaminse-route op en vanaf Verona de route Via Claudia Augusta. Van deze laatste hadden we eigenlijk nog nooit gehoord, totdat we vorig jaar (2016) in de Allgäu (Zuid Duitsland) kampeerden. Daar zagen we tal van bepakte en bezakte fietser. Desgevraagd bleken zij de Via Claudia Augusta te fietsen. Een bij met name Duitsers populaire fietsroute van Donauwörth naar Venetie.

De Benjaminse-route leidt ons door een mooie dwarsdoorsnede van Europa waarbij we vrijwel iedere dag door een ander landschap fietsen. De route volgt daarbij zoveel mogelijk langzaam stijgende rivierdalen waardoor je wel door de bergen kan fietsen zonder al teveel te moeten klimmen.
Een groot deel van de route bestaat uit vrijliggende fietspaden. Ook is een groot deel per regio bewegwijzerd.
Zowel in de Elzas, Zwitserland en vooral in Italië kom je door plaatsen die de reis meer dan waard maken. Via de Schlügenpass in Zwitserland komen we Italië binnen. In Noord-Italië voert de route onder andere langs het Como-meer en steden als Bergamo en Brescia.
De route tussen Maastricht en het Gardameer is zo’n 1200 kilometer.

In Verona pakken we de route Via Claudia Augusta op. We fietsen via Trento, Bolzano en Merano via de Reschenpass Oostenrijk binnen. We rijden in ieder geval naar Füssen (Zuid Duitsland). Mochten we tijd over hebben, fietsen we verder richting  Augsburg.