Spullen

Fietsen

Wij beiden fietsen de tocht op een MTB-fiets. Dit heeft enerzijds te maken met onze financiële mogelijkheden (we beschikken beide al over een nagenoeg nieuwe MTB-fiets) en daarnaast maken we gebruik van een fietsaanhanger. Een lichte en tegelijkertijd sterke fiets is gewenst.

Jet fietst op een Bulls Aminga met 26 inch wielen. Omwille van het rijcomfort is hier Buls amingainmiddels wel het e.e.a. aan aangepast. Zo hebben we Ergon GP5 handvatten op het stuur gemonteerd. Ook hebben we andere banden (i.v.m. rol weerstand) gemonteerd, zijn er spatborden en bagagedragers geplaatst.

 

Categorie: 26 Hardtail
Lady
Frame materiaal: Aluminium
Voorvork: Geveerd / lockout op stuur
Voorvork type: Suntour 650 AIR
Versnellingen: 30
Derailleur achter: Shimano Deore XT Shadow
Derailleur voor: Shimano SLX
Shifters: Shimano SLX
Crankstel: Shimano
Cranktype: Triple
Type rem: Hydraulische schijfrem
Remsysteem: Tektro Auriga Pro
Wielset: Ryde Taurus 2000
Model: Dames
Kleur: Zwart
Model jaar: 2011

 

Martin rijdt op een Bulls Copperhead 29 plus. Ook hier zijn wat aanpassingen aan het stuur Bulls Copperhead 29 plusgedaan om te kunnen variëren in de zithouding. Een ijzersterke fiets van amper 12 kilo.

Categorie: Hardtail 29er
Frame maat: 18 inch
Frame materiaal: Aluminium
Voorvork: Geveerd / lockout op stuur
Voorvork type: Rock Shox Reba RL
Versnellingen: 30
Derailleur achter: Shimano Deore XT Shadow
Derailleur voor: Shimano Deore XT
Shifters: Shimano Deore XT
Crankstel: Shimano
Cranktype: Triple
Type rem: Hydraulische schijfrem
Remsysteem: Avid Elixir 5
Wielset: Mavic XM-319
Model: Heren
Kleur: Zwart/Wit/Groen
Model jaar: 2013

Fiets-aanhanger en fietstassen

Voor onze reis naar Santiago de Compostela maakten we gebruik van one-wheel aanhangers. Dit leek ons de enige optie om bagage te vervoeren, een Bulls-fiets heeft immers geen mogelijkheden om een vaste bagagedrager te monteren.
Daarnaast vonden we een aanhanger handig en handzaam. Zonder al te veel te letten op de volgorde, laat een aanhanger zich met gemak laden.
90285aTegelijkertijd is een aanhanger gevoelig. Een aanhanger ligt nooit recht achter een fiets. Het bandje van de aanhanger neigt altijd geforceerd naar recht of naar links waardoor het bandje (16 inch) hard slijt.
Achteraf blijkt het toch mogelijk te zijn een bagagedrager op de fiets te monteren. Voor onze reis naar Rome kiezen we voor deze bagagemogelijkheid.

Inmiddels hebben we geen aanhangwagentjes meer. De ophanging van het achterwieltje was te instabiel waardoor het voortdurend scheef stond, met als gevolg enorme slijtage. Dagelijks moesten we het wieltje draaien om ervoor te zorgen dat de banden symmetrisch sleten.

We zijn overgestapt op Vaude Back en Front rollers. Het had ook Ortlieb kunnen zijn,  we hebben geen principiële voorkeur. Het scheelt in ieder geval 6 kilo, want zoveel weeg een aanhangertje. Het nadeel is wel dat je zeer geordend moet inpakken. Het meest gebruikte moet bovenop, want je kunt niet makkelijk iets onder uit de tas pakken.

KampeerspullenWildebeast tent

We slapen in een lichtgewicht tent (Wildebeast, 3 kilo). De slaapzakken zijn eveneens licht zo ook de slaapmatten (thermarest).

We koken op een lichtgewicht kookstelletje van campinggas met elektrische ontsteking. We hoeven geen lucifers mee te nemen dus dat scheelt ook weer tien gram.

Zitten doen we op onze kont en op Helinox lichtgewicht stoeltjes, type Chair One. Schreeuwend duur, maar met een gewicht van maar 6 ons en het zitcomfort van een 5031-086_BK007_view1_1000x1000fauteuil, een must voor elke lange afstandsfietser.

Techniek

Voor onze tocht naar Santiago maakteen we gebruik van routebeschrijvingen van Clemens Sweerman. Voor de tocht naar Rome hebben we voor de Benjaminsroute (onbegrensd fietsen) gekozen. De ervaring leert (zie tab ‘voorbereiding’) dat deze beschrijvingen perfect werken, toch maken we ook gebruik van een navigatiesysteem (Garmin Edge 1000).

Jet zal een digitaal dagboek bijhouden en Martin zal een videodagboek (gopro hero 3 black gopro-hero3-black-editionedition) maken. Al met al de nodige elektrische apparatuur. Een solar-charger (13.500 mAh) draagt zorg voor voeding.